Julskådespelet kastar en blick på väntan på julen förr i tiden – Stifta bekantskap med scener ur julskådespelet

Gamla Stortorgets Julmarknad startar inkommande veckoslut på Gamla Stortorget i hjärtat av det historiska Åbo. I år arrangerar vi Julmarknad under fyra adventsveckoslut: 26−27.11, 3−4.12, 10−11.12 och 17−18.12 kl. 11.00−17.00. Under alla marknadsdagar presenterar vi Julskådespelet, som erbjuder en rolig och medryckande titt i väntan å jul i Åbo. Skådespelet kastar även en blick på Gamla Stortorgets historia för över hundra år sedan, år 1903.

”Varje scen i marknadsskådespelet hör starkt ihop med Juselius skjortfabrik, som låg vid Gamla Rådhuset. En av skådespelets rollkaraktärer är självaste skjortfabrikören, Carl Fredrik Juselius. Skådespelet behandlar också byggnaderna i närheten, såsom Rettigs tobaksfabrik och det år 1903 uppförda huvudbiblioteket.” berättar regissören Emmi Louhivuori.

Julskådespelet, som är skrivet och regisserat av Emmi Louhivuori, förverkligas med hjälp av tio amatörskådespelare. Scenerna utspelar sig på Gamla Stortorget under varje marknadsdag kl. 12.00, 13.00 och 14.00.

Stifta bekantskap med scener ur Julskådespelet

Liv och rörelse fyller Gamla Stortorget, då åboborna gör sig redo att fira jul år 1903. Hittar fru Winsten de stjärngossar som fattas i ensemblen? Löser någon den försvunna jullimpans gåta? Får vi den söndriga varma mangeln i Juselius skjortfabrik lagad i tid? Hinner vi färdigställa alla skjortbeställningar före jul? Till alla tur är det känt att åboborna är ett synnerligen påhittigt gäng: ”Allti’ finns de’ ännu ett sätt kvar å int’ ens de’ e de’ sista!”

1. Den försvunna jullimpans gåta

Voj öde! Vart har jullimpan, som Tyyne Leppä bakat, försvunnit? Vem har gjort sig skyldig till en otäck stöld? Nu hjälps det inte att gråta över spilld mjölk, då arbetet väntar på Juselius skjortfabrik. Löser vi gåtan eller förblir jullimpans öde okänt för evig tid?

2. Julklappar och bibliotekslån

Utvecklingens hjul snurrar nu i snabb takt i sekelskfitets Åbo och nya, ståtliga byggnader ser dagens ljus överallt. Särskild glädje bereds åboborna i form av den nya biblioteksbyggnaden som tobaksfabrikör Rettig låtit uppföra. Vänner av hästsporten gläder sig däremot över den splitternya travbanan som byggts i Kuppis, och särskilt trevligt är det dessutom, ifall vinsten en dag blir ens…

3. Julbrådska på Juselius skjortfabrik

I Juselius skjortfabrik är det bråda tider. Nu är goda råd dyra, då den varma mangeln är i olag och arbetet står stilla. Också fru Winsten stöter på trubbel, då stjärngosskören har för liten bemanning på grund av ett sjukdomsfall. Är julen förstörd för fru Winsten eller hittar hon de stjärngossar som fattas i ensemblen?

Skådespelets arbetsgrupp

Manus och regi: Emmi Louhivuori
Dräkter: Milona Suominen
I rollerna: Ikaros Ainasoja, Aliisa Kallio, Jarno Kuivala, Kari Leino, Anjan Liljeblad, Petra Lähde, Taina Malmikare, Lars Rantanen, Sirpa Rinne och Reijo Virtanen

Marknadsskådespelet förverkligas i samarbete med:

Koivun Maalaisleipä
Linnateatteri / Anniina Kuula
TST-Texvex textilåtervinning
Åbo slotts dräktservice / Essi Saukko

Published