Julmarknadens skådespel: Julförberedelser i Åbo år 1917

I Gamla Stortorgets Julmarknads skådespel lever vi i år i året 1917, Finlands 100-årsjubileum till ära. Julen anländer till Gamla Stortorget, fastän det gångna året varit en orolig tid i Åbo. Stämningen mellan samhällsklasserna är spänd och i tidningarna basuneras dagligen ut information om olika sammandrabbningar.

I skådespelets möts nivåerna av de historiska händelserna och vardagens små beslut på ett intressant vis. Mitt i händelserna kring Finlands utropande av självständigheten handlar med granar på torget, letar man efter en försvunnen bordduk och håller man körövningar – och man undviker inte roliga sammanträffanden och diverse misstag!

Marknadsskådespelet förverkligas av femton amatörskådespelare. Skådespelet är skrivet och regisserat av Emmi Louhivuori. Scenerna spelas på Gamla Stortorgets Julmarknad 25‒26.11, 2‒3.12, 9‒10.12 och 16‒17.12.2017 kl. 12.00, 13.00 och 14.00.

Skådespelet ingår i programmet för Finland 100.

Historien blir skådespel

I skådespelet på Gamla Stortorgets Julmarknad förbereder sig åboborna för julfirandet i spända stämningar. Åbo har sedan storstrejken i november varit i socialisternas grepp. Hemrannsakningar, som har verkställts av den röda milisen, och tillfångataganden väcker en allt starkare oro inom borgerskapet. Trots oroligheterna firar man jul även år 1917.

Scenerna i Julmarknadens skådespel beskriver de juliga sysselsättningarna samtidigt som man lyfter fram teman ur lokalhistorien. Därför färgas åbobornas väntan på julen i skådespelet av olika demonstrationer, marscher och strejker. Arbetarna, som fått mod av Ryska revolutionen , kräver en bättre framtid och vill idogt beskydda de fördelar man redan vunnit. I skådespelet framkommer detta bland annat i en scen, där Juselius skjortfabriks arbetsledare blir bryskt påmind om den nya arbetstiden på åtta timmar.

Maten ingår som en central del i julfirande. Men vad händer om det inte finns mat? En av skådespelets scener behandlar den matbrist som rådde under första världskriget. Till följd av detta var åbobornas liv besvärligt och höll under slutet av året på att bli ännu svårare. Det rådde brist också på vanliga livsmedel och en stor del av familjemödrarnas tid gick dagligen åt att köa för mat. Lyxprodukternas priser har rusat i höjden och svartabörshandeln blomstrar på gåtorna i Åbo.

En av skådespelets scener behandlar naturligtvis Finlands självständighet. På Gamla Stortorget diskuteras dagens nyheter: riksdagen har godkänt senatens självständighetsförklaring med rösterna 100‒88. All information är ändå inte tillfredställande. Journalisten Pynnönen och andra socialister anser att självständigheten borde ha utropats i samförstånd med Ryssland. Mitt i granhandeln diskuteras också den nya statens nationella flagga. Vilka är Finlands nationalfärger och borde flaggar vara rödgul eller blåvit?

Marknadskådespelets historiska expert, fil.dr Rauno Lahtinen, har samlat ihop bakgrundsuppgifterna till skådespelet till en kronologiskt framskridande berättelse. Här kan du läsa, vad som hände före och efter julen 1917 i Åbo.

Stifta bekantskap med skådespelets scener

Scen 1: Den försvunna julborddukens gåta

Allt möjligt måste en människa stå ut med! I Åbo lever man i oroliga tider, men denna morgon i december vållar Tyyne Leppä bekymmer av en mer vardaglig karaktär. Tjuvar har länsat byksträcket under natten och Tyynes julbordduk är som uppslukad av marken. Och problemen hopas sig! Framför sig har hon en lång arbetsdag, då arbetsledaren Isaksson meddelar att arbetet vid skjortfabriken pågår ända till kvällen. Men vad har den nya arbetslagen att säga om saken? Löser man den försvunna borddukens gåta tillsist?

Scen 2: Vårt land vårt land

Nyheterna sprids som en löpeld på Gamla Stortorget: riksdagen har godkänt senatens självständighetsförklaring och Finland har tagit sina första steg mot en självständig framtid. Ordena till Vårt land ljuder i luften, då fru Winsten övar med sin kör för en tillställning, som skall ornads i Frivilliga brandkårens hus. Mitt i granhandeln väcker den nya statens blivande nationalflagga diskussion. Borde den vara rödgul? Eller borde den absolut vara blåvit?

Scen 3: Något för jul

I Åbo har man redan länge lidit av livsmedelsbrist, och situationen ser inte ut att bli bättre. Det är möjligt att man får köa i timmar för att få tag på basvaror och den vanliga konsumenten kan endast drömma om lyxprodukter. Något borde man ändå trolla fram till julbordet, eftersom maten är en väsentlig del av julfirandet. Men vem har råd med svarta börsens skyhöga priser? Och varför har ingen kvinna valts in i livsmedelskommittén?

Skådespelets arbetsgrupp:

Manus och regi: Emmi Louhivuori
Dräkter: Milona Suominen
Historisk expert: fil.dr, docent i kulturhistoria Rauno Lahtinen
I rollerna: Vilja Aavikko, Ikaros Ainasoja, Jarno Kuivala, Jukka Lahdenvesi, Kristiina Lahdenvesi, Johanna Lampinen, Kari Leino, Anja Liljeblad, Petra Lähde, Taina Malmikare, Juha Nordman, Kari Päiviö, Sirpa Rinne, Kati Uhlgren  och Reijo Virtanen.

 

 

Published